Dlaczego depresję należy leczyć

Najczęściej występującą chorobą cywilizacyjną jest depresja - można byłoby powiedzieć znak naszych czasów. Zwykle rozwija się wolno i niepostrzeżenie. Stopniowo nastrój chorego ulega obniżeniu, człowiek staje się coraz mniej aktywny zarówno w życiu osobistym jak i zawodowym, niechętnie nawiązuje kontakt z otoczeniem. Osoba dotknięta depresją najczęściej unika innych, zamyka się w sobie, ucieka w samotność. W głębokiej depresji człowiek nie widzi przed sobą żadnej przyszłości, jest przekonany o nieodwracalności obecnej sytuacji, często występują urojenia prześladowcze, poczucie winy. Czasem chory jest przekonany, że ponosi odpowiedzialność za całe zło tego świata. Obciąża się winą nawet za drobne kłopoty, jakie mają znajomi i rodzina albo wyolbrzymia je.
Na depresję można zachorować na każdym etapie życia, nie można lekceważyć nawet drobnych sygnałów oraz objawów. Dlatego niezmiernie ważna jest diagnoza i właściwe leczenie!
Dlaczego depresję należy leczyć?

Bo warto:
•    Odzyskać sens życia.
•    Budzić siÄ™ i zasypiać szczęśliwym.
•    Cieszyć siÄ™ z drobnych przyjemnoÅ›ci.
•    Odczuwać radość i satysfakcjÄ™ z codziennego życia
•    Patrzeć na życie optymistycznie i przyszÅ‚oÅ›ciowo.
•    Nie obwiniać siÄ™ za wszystko i wszelkie niepowodzenia.
•    Odzyskać poczucie wÅ‚asnej wartoÅ›ci.
Depresja jest chorobą uleczalną! Jednak osoba chora wymaga pomocy nie tylko specjalistycznej ale także wsparcia bliskiej osoby, aby móc wrócić do właściwego funkcjonowania w społeczeństwie. Reakcja otoczenia, wyciągnięcie ręki i czasem wręcz zaprowadzenie do lekarza jest tak samo ważne, jak samo leczenie. Osoba chora nie wierzy w lepsze jutro, chce umrzeć, bo uważa, że tylko w taki sposób rozwiąże wszelkie problemy. Nie można lekceważyć wymienionych powyżej objawów,
aż 15% przypadków zachorowań kończy się samobójstwem.